TÜRKAN SAYLAN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

MALTEPE’DE İSMİNİN VERİLDİĞİ MERKEZDE DUYGU DOLU ANLAR
 Tarih: 19-05-2024 16:17:07
TÜRKAN SAYLAN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

Prof. Dr. Türkan Saylan 15. ölüm yıldönümünde anıldı

Prof. Dr. Türkan Saylan vefatının 15. yıldönümünde, Maltepe’de isminin verildiği kültür merkezinde düzenlenen bir geceyle anıldı. Geceye katılan Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, “Çağdaş eğitim yolunda çocuklarımıza ve gençlerimize ışık tutan, tıp dünyasına öncülük eden eğitimci, doktor ve yazar Prof. Dr. Türkan Saylan’ı aramızdan ayrılışının 15. yıldönümünde bir kez sevgi ve özlemle anıyorum.” dedi.

Maltepe Belediyesi, Prof. Dr. Türkan Saylan’ı vefatının 15. yıldönümünde, isminin verildiği Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir geceyle andı. Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen’in de katıldığı gecede yönetmen Nebil Özgentürk’ün “Bilimin ve Cumhuriyet’in Işığında Adı, Türkan Saylan” isimli belgeselinin ve kısa filminin gösterimi gerçekleştirildi. Sonrasındaysa piyanist Dengin Ceyhan, gecenin ruhuna uygun olarak Fazıl Say’ın “Kara Toprak” ve Rodrigo’nun “Gitar Konçertosu”nu da içeren piyano resitali sundu.

“ENGELLER KARŞISINDA YILMADI”

Gecede konuşma yapan Belediye Başkanı Esin Köymen, engeller karşısında yılmayan Türkan Saylan’ın aydın bir bilim insanı ve Cumhuriyet kadını olduğunu ifade ederek, “Bugün burada çok kıymetli bir Cumhuriyet aydınını, bilim insanını anmak için toplanmış bulunuyoruz. Türkan Saylan’ı anarken engeller karşısında yılmadan, yorulmadan yaptığı ve insan hayatına değer katan çalışmalarını anmadan geçemeyiz. Türkan Saylan insan vücudunda yol açtığı bozulmalar nedeniyle hastalığa maruz kalanı yalnızlaştıran cüzzam hastalığıyla ilgili yaygın çalışmalar yaptı. Dönemin zor koşullarında bir kadın hekim olarak köy köy dolaşarak hastaları tedavi etti. Ülkemiz çağdaşlaşmasının önündeki en önemli engellerden biri olan eğitimde fırsat eşitsizliğine yönelik etkin bir mücadele yürüttü. Kurucusu olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile özellikle kız çocuklarının, onun ifadesiyle kardelenlerin toplumsal yaşam içerisinde aktif bir şekilde yer alabilmesi için gecesini gündüzüne kattı.” dedi.

“NEREDE HAKSIZLIK VARSA ORADAYDI”

Yaşadığı ağır hastalık sürecinde de yaşama sevincini kaybetmeyen Türkan Saylan’ın toplumsal hayatımızda önemine vurgu yapan Köymen sözlerini şöyle noktaladı: “Ağır hastalık sürecinde de yaşama sevincini kaybetmeyen Türkan Saylan yüreği insan sevgisiyle dolu, eğitim ve halk sağlığı için önemli çalışmalar yapan, demokrasi sevdalısı bir Cumhuriyet kadınıydı. Nerede bir haksızlık varsa onun karşısında yer aldı. Çağdaş eğitim yolunda çocuklarımıza ve gençlerimize ışık tutan, tıp dünyasına öncülük eden eğitimci, doktor ve yazar Prof. Dr. Türkan Saylan’ı aramızdan ayrılışının 15. yıldönümünde bir kez sevgi ve özlemle anıyorum

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MALTEPE Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI